Therapievormen


Om een dier te ondersteunen maak ik gebruik van verschillende therapievormen. Afhankelijk van het dier en de klacht zal voor 1 of meerdere therapievormen gekozen worden. In mijn praktijk werk ik met de volgende therapieën:

* Celzout-therapie
* Aromatherapie
* Bach bloesems
* Fytotherapie
* Homeopathie
* Voeding


Celzout-therapie
Celzouten zijn natuurlijke mineralen (het zijn geen zouten, maar mineralen) benodigd voor de stofwisseling in een cel. Dhr. Schussler (arts en homeopaat) ontdekte dat de celhuishouding maar uit 12 componenten bestaat, ofwel 12 mineralenverbindingen. Deze mineralenverbinding hoort namelijk bij de biochemie van mens en dier en zorgt ervoor dat bij inname van het mineraal niet een ander mineraal wordt onderdrukt. Geef je ijzer als enkelvoudig mineraal dan kan dit mogelijk zink onderdrukken. Geef je koper enkelvoudig dan kan dit weer ijzer onderdrukken.
Celzouten werken vitaliserend en reinigend , maar allemaal op een ander orgaan. Tekorten kunnen ontstaan door operaties , ziekte of doordat een dier veel verbrand .


Aromatherapie

Aromatherapie is gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën van kruiden, bomen, bloemen, wortels, struiken en andere plantendelen. Een essentiële olie is een olie waar de essentie van het kruid in aanwezig is. (ook etherische olie genoemd) Zij staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking, waarbij iedere olie zijn eigen specifieke werking heeft.

Bij inademen, innemen of plaatselijk opbrengen van essentiële oliën hebben deze oliën een herstellende , reinigende , rustgevende , regenererende , beschermende en energieke werking op lichaam en geest. Een behandeling met essentiële oliën kan via (orale) inname, via de huid (door middel van massage) of via verdamping en inhalatie plaats vinden.

Tijdens een consult mag het dier zelf een olie uitkiezen. Het is iedere keer weer verrassend om te zien hoe dieren reageren als oliën aangeboden worden.


Bach bloesem therapie

Bach bloesems hebben hun naam te danken aan dr. Edward Bach. Hij was arts, homeopaat en bacterioloog en ontdekte in de jaren 30 van de vorige eeuw de 38 bloesem remedies . 37 hiervan zijn een vloeibaar extract van een bloem of bloesem. 1 ervan, de Rock Rose, is bronwater. Alle 38 vertegenwoordigen ze een bepaalde gemoedstoestand en/of karakter en/of symptoom, waardoor ze emotionele disbalansen kunnen verhelpen.

De bachbloesemtherapie werkt in op de mentale en energetische gemoedstoestand van een dier. Dhr. Bach ging er van uit dat wanneer een individu mentaal in balans is, het lichaam gezond blijft. Volgens die theorie zou een dier dat mentaal in balans is geen lichamelijke klachten vertonen. Het kan ingezet worden om de totaliteit van het dier te behandelen en/of om het dier mentaal te ondersteunen tijdens de behandeling in combinatie met diverse andere therapieën en middelen. Eén van de remedies die bijvoorbeeld ingezet kan worden is de Olive, ter ondersteuning wanneer het dier veel of langdurig ziek is geweest en mentaal en lichamelijk uitgeput is. Deze remedie kan dan helpen het dier weer kracht te geven en plezier te hebben in het leven. De overige bloesems kunnen het beste op het individu uitgezocht en samengesteld worden op wat het beste past bij het dier.


Fytotherapie

Kruiden en planten hebben een geneeskrachtige werking bij ziekten en aandoeningen. Het gebruik van kruiden behoort tot de oudste geneeswijzen op aarde. Dieren in het wild eten kruiden die ze op dat moment nodig hebben. Hun instinct is nog zo sterk dat ze precies weten wat op dat moment helpt om de aanwezige ziekte te bestrijden. Paarden die bijvoorbeeld wilgentakken, kamille, brandnetels, paardenbloemen of weegbree eten, het zijn allemaal kuiden met een prachtige werking en zeer nuttig bij ziekte.
Kruiden hebben niet alleen een fysieke werking, maar hebben ook een psychische en energetische werking. Ze kunnen gebruikt worden in tinctuurvorm, in poedervorm, in thee vorm of in een mengsel met andere kruiden.


Homeopathie
Homeopathie is gebaseerd op het feit dat een ziekte wordt genezen door een middel dat een soortgelijke ziekte veroorzaakt. Er wordt hierbij gekeken naar alle niveaus, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.
Dr. Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte dat bij toediening van de ruwe vorm van een geneesmiddel de werking veel te heftig was. Van daar uit besloot hij de werkzame stoffen te gaan potentiëren door middel van het stapsgewijs verdunnen en schudden. Het bleek dat ondanks het potentiëren de genezende werking van de middelen behouden bleef. Echter was er nu geen sprake van heftige bijverschijnselen.

Het middel dat uiteindelijk in gezet zal gaan worden zal passen bij het dier in zijn geheel en hierdoor een blijvende genezing bewerkstelligen.


Voeding
Voeding is 1 van de belangrijkste factoren die van invloed is op de gezondheid van het dier. Door hiermee aan de slag te gaan kan al een grote verbetering wat betreft gezondheid bereikt worden. Er zijn een aantal basisprincipes die op gaan wat betreft voeding, echter is geen enkel dier hetzelfde. Ook hierbij geldt dat er geen standaard advies is. Daarnaast is er de mogelijkheid te laten meten of de voeding die het dier nu krijgt bij hem of haar past.


Neem contact op voor een gratis intake of het maken van een afspraak !